Sunday, September 13, 2015












## I miss my mother so bad :'( .. Now she's in Mecca doing hajj







Wednesday, September 9, 2015

Tanda-tanda hampir bersalin





TANDA-TANDA BERSALIN..



Bayi turun ke bawah


Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan
rangka tulang pelvis. Anda mungkin terasa:

- sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan.
- kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing
- sakit perut, memulas
- kerap buang air besar
- kerap terkentut

Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir
- Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
- Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa
hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.

Sakit belakang
- Bayi beralih dan menekan tulang belakang anda.
- Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!),
dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
- Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
- Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.

Pecah air ketuban
Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.

Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis
Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.

Kontraksi yang tetap dan berterusan
Kira kontraksi atau pengecutan otot rahim anda. Buat jadual.

Bila Perlu ke HospitalSegera ke Hospital untuk kepastian doktor bila:
- kontraksi 5 minit sekali selama 1 jam. (datang lebih cepat jika anda tinggal jauh. Anda pasti tak mahu bersalin dalam
kereta. :-) )

- keluar air ketuban.
- pergerakan bayi menjadi kurang kerap.
- keluar darah dari vagina.
- apa saja masalah yang dialami.



## Sebenarnya ada dah tanda-tanda macam kat atas..nervous la juga even mengandung anak ke-2...emmm

2nd Pregnancy..



Alhamdulillah..dah masuk 35 weeks pembawaan anak kedua..sekarang baru nak update sebab x sempat..kelmarin, 8 September 2015 pukul 1.20 pagi, abah,mak n tokliah dah berangkat ke Mekah bagi menunaikan haji..Tahniah juga pada sepupu aku belah abah, Syakirah dah selamat melahirkan baby boy pada 8 Sep 2015 hari yang sama abah,mak n tokliah berangkat.

Suami aku drive van bawak family belah mak pergi hantar ke TH Kelana Jaya lebih kurang 11 orang kami..hehe ramai kan tapi best sebab semua jenis sporting..sempat tidur di rumah k.anis di Setapak satu malam...Seronok sangat berkumpul ramai-ramai kat sana..meriah.Anne n K.Saidah pun datang ke rumah k.anis nak jumpa tokliah...Anne pun mengandung jugak n due 5/10/15..Eh ramai betul sepupu n sedara bersalin bulan 10 ni..Hehe aku yang sarat mengandung ni dalam tak larat gagah juga la nak hantar mak abah p sana..yela nanti tak ikut nangis lak sorang-sorang dok rumah kat SP ni..Semoga abah,mak n tokliah diberi kesihatan yang baik untuk melaksanakan rukun Islam yang ke-5 ini..amin InsyaAllah.

By the way..lagi 5 minggu lagi tunggu masa nak bersalin.Kali ni rasa sedih sbb mak mungkin tak sempat balik tengok aku bersalin sebab due 10/10/15 dan mak balik 15/6/15.Then mungkin tunggu di KL terus kot sebab terus nak pergi konvo adik, Asni.. kat UMP,Gambang masa 18/10/15 nanti.Hmmm takperlah, berpantang dulu nampaknya kat rumah mak mertua..nak berpantang sorang-sorang tak berani dengan zulfa yang boleh tahan juga aktifnya..


Harap-harap dapat bersalin normal dan dipermudahkan..Kali ni taknak ambil dah epidural, biar rasa sakit yang natural..ambil epidural memang kurangkan sakit tapi untuk kali ni tak ambil dah kot. Jantina baby aritu scan baby girl..tapi ramai bila tengok perut cakap baby boy..Wallahualam sebab dah scan 4d memang sah2 nampak girl tapi who knows, kuasa Allah nak bagi jantina apa pun aku okay.Tempat bersalin pun tak pasti either kat Sg.Petani or Alor Setar..dah tak kisah kat mana-mana pun asalkan selamat..Doakan saya selamat bersalin ya semua...aminn...















Thursday, July 23, 2015

Jenis Beg Wanita



Selain kasut dan barang kemas, beg tangan merupakan aksesori yang terpenting buat semua wanita termasuklah saya. Kalau nak pergi mana-mana pun kalau  tak ada beg tangan mesti rasa tak lengkap yer lah penampilan seseorang wanita itu pastinya tampak cacat dan kurang sempurna. Selain dijadikan sebagai aksesori, beg tangan juga merupakan keperluan penting untuk memuatkan segala keperluan peribadi sesorang wanita itu.

Untuk mereka yang suka beg tangan yang cantik, berkualiti dengan harga yang berpatutan bolehlah terjah ke website Zalora Malaysia, boleh rambang mata tengok dengan pelbagai pilihan yang ada ikut kepada kehendak sendiri. Beg tangan yang sesuai juga boleh menambahkan kecantikan dan keyakinan seorang wanita. Oleh kerana peranan beg tangan amatlah penting dikalangan ramai wanita, jom kita lihat beberapa koleksi beg wanita yang paling popular dan digemari;

Clutch
Antara jenis beg wanita yang paling digemari ramai adalah jenis clutch. Clutch mempunyai saiz yang kecil dan selalunya dibawa ke majlis-majlis formal untuk disesuaikan dengan pakaian formal seperti ball gowns atau evening dresses. Clutch juga sering digayakan oleh para wanita apabila ingin menghadiri majlis istimewa seperti resepsi perkahwinan mahupun majlis makan malam.


Sling Bag
Selain clutch, jenis beg kedua yang juga mempunyai saiz yang kecil adalah sling bag. Apa yang membezakan clutch dan sling bag adalah penambahan tali pada rekaan sling bag. Beg ini juga disebut sebagai beg silang.

Tote Bag
Jenis beg yang ketiga adalah tote bag atau beg tote. Ia mempunyai rekaan pemegang yang tidak terlalu panjang dan mempunyai saiz yang agak besar.

Shoulder Bag
Dan jenis beg yang seterusnya adalah shoulder bag yang juga mempunyai saiz yang besar. Beg jenis ini juga mempunyai tali pemegang yang lebih panjang daripada tote bag dan membolehkan si pemakai menyandang beg ini di bahagian bahu.

           
Oh ya, kalau nak tengok beg tangan dan lain-lain dari Zalora Malaysia yang terkini, boleh tengok di facebook atau terus ke website. Ingat fesyen ingat Zalora Malaysia!